Groningen bezienswaardigheden en activiteiten

Groningen bezienswaardigheden en activiteiten

25 mei 2020 0 Door Nieuws Online Magazine

Ontdek Groningen op de fiets

Je kunt natuurlijk ook een wandeling maken, maar waarschijnlijk staat je agenda al vol genoeg als je naar Groningen gaat. Een manier om de hele stad goed te ontdekken als je niet de hele dag te tijd hebt is om een fiets te huren. Groningen heeft (net zoals de meeste grote steden in ons land) veel fietspaden en het is er dan ook om gemaakt om gemakkelijk rond te komen. Als het weer niet tegenzit en de wind niet al te hard waait, dan is de beste manier om Groningen te bekijken op de fiets.

Bekijk zeehonden in het Pieterburen Zeehonden centrum

Ten noorden van Groningen aan de Waddenzee ligt het Pieterburen zeehonden centrum. Het is een opvangplek voor zieke en gewonde zeehonden waar ze kunnen genezen en aansterken voordat ze terug de zee in gaan. Je kunt de zeehonden bekijken en zien hoe het eraan toegaat bij een opvangkliniek voor zeehondjes. En daarna kun je natuurlijk ook een wandeling maken over het strand. En als je echt avontuurlijk bent ingesteld, kun je gaan wadlopen. Als het eb is, dan is de zeespiegel namelijk zo laag, dan je naar de Waddeneilanden kunt lopen. Let op: doe dit altijd met een goede gids, zodat je niet in gevaarlijk situaties terecht komt.

Ontdek het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Gelegen in twee middeleeuwse gebouwen (het Gotisch Huis en Canterhuis) ligt het scheepvaartmuseum. Als je geïnteresseerd bent in schepen of de middeleeuwen, dan is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Groningen heeft namelijk een rijke zeegeschiedenis. Het museum is opgericht in 1930, maar gaat nog veel langer terug – je kunt er namelijk terug de tijd in gaan om te zien hoe er tot wel 2000 jaar geleden boten werden gebouwd en hoe de scheepvaart zich ontwikkeld heeft. Een ontzettend interessante collectie aan schipmodellen, schilderijen, foto’s, oude scheepsonderdelen maar ook instrumenten die in de scheepvaart gebruikt werden.

Bekijk het fort Bourtange

61 kilometer ten oosten van Groningen (dicht bij de grens van Duitsland) vind je het versterkte fort Bourtange. Het is meer dan 450 jaar oud – gebouwd in 1593 – en het werd gebruikt als een fort tot 1851. Net zoals sommige andere Nederlandse dorpen/steden lijkt de stadsplattegrond op een ster. Zelfs een aantal oude kanonnen staan nog op de dijken van het fort. Het hele dorp ziet er uit als een groot openluchtmuseum. Zeker aan te raden om even te kijken wanneer er speciale markten of evenementen zijn. Je kunt het beste langs gaan als je meer dan 1 dag in Groningen verblijft – wnat je kunt al gauw een halve dag zoet zijn in Bourtange.

Bekijk het oude centrum

In het oude centrum van Groningen vind je allerlei oude gebouwen uit de 16de, 17de of 18de eeuw. Met name het stadhuis, de Grote Markt en het Goudkantoor zijn een paar gebouwen die je niet mag overslaan in je trip. Je kunt bij een aantal van deze gebouwen naar binnen om het interieur te bekijken (bijvoorbeeld het Huis Cardinaal uit 1559). Een andere aanraden is het Prinsenhof – een 15de eeuws klooster met een prachtige tuin vol bloemen. Als je houdt van architectuur van alle eeuwen, dan zit je in Groningen goed.

Studeer aan de Groningse universiteit

Dit bedoelen we natuurlijk niet letterlijk – je hoeft geen studie te volgen in Groningen. Maar de Groningse universiteit is een van de oudere universiteiten in Nederland en het is een groot plezier om er te mogen studeren. Het Groningse studentenleven wordt ook gezien als een van de beste in Nederland. De 2 hoogtepunten zijn het hoofdgebouw (dat in 1909 is gebouwd) en het Universiteitsmuseum. Daar kun je o.a. een echte Egyptische mummie zien, maar ook de eerste elektromagnetische auto van de wereld. En nog veel meer astronomische en etnologische wetenschap. Je kunt het zelf ontdekken of een gids volgen.

Wandel in het Noorderplantsoen

Groningen kent veel groene plekken, maar een van de mooiste is het Noorderplantsoen. Het is een langwerpig park in het Noorden van de stad. Het is de perfecte plek om goed tot rust te komen na een lange dag in Groningen. Zeker in de herfst is het erg mooi om te zien hoe alle bladeren van de bomen waaien en het park wordt een mooie kleurenpond. Er zijn veel festivals die in dit park worden gehouden (waaronder het beende Noorderzon Theater Festival in augustus). Een ander mooi park is het Groningse stadspark wat geopend is in 1926 waar je het lokale arboretum kun vinden.

Beklim de Martinitoren

Midden in het centrum van Groningen vind je de oude Martinikerk. Het is een prachtige kerk die gebouwd is in de 13de eeuw. Het is een van de meest herkenbare plekken van Groningen. Door de jaren heen zijn er veel nieuwe structuren aan toegevoegd, maar het allermooiste is wel de Martinitoren. Origineel gebouwd in 1482 bevat hij een toren van wel 96 meter hoog. Het is een van de hoogste gebouwen van Nederland. En het beste is dat je hem kunt beklimmen. Klim naar boven en je zult beloond worden met een adembenemend zicht over de hele stad.

Ontdek cultuur in het Groninger Museum

Het Groninger museum is al bijna anderhalve eeuw lang de plek om te genieten van cultuur in Groningen. Het is opgericht in 1874 en je vindt het aan de oever van het Verbindingskanaal. Je vindt er allerlei verschillende soorten kunst, waaronder moderne kunst, archeologie, schilderijen maar ook toegepaste kunst. Hoogtepunten zijn de werken van de Groningse schilders Jozef Israëls en Hendrik Willem Mesdag. Maar je zult er ook veel kunst van internationale artiesten vinden.

Verdwaal in de kleine steegjes

In het centrum van Groningen kun je allemaal kleine steegjes vinden. Er zijn nauwelijks auto’s dus je kunt er goed in wandelen of fietsen. Drink een kopje koffie in dat cafétjes of barretjes dat er gezellig uitziet, of ga lekker zitten op een terrasje als de zon schijnt. De kans is ook groot dat je bijzondere oude gebouwen tegenkomt – of jezelf plotseling bevindt op de Grote Markt. Groningen is geen hele grote stad voor Nederlandse maatstaven, maar het centrum van de stad is als geen ander. Elk huis is anders en het is mogelijk om er lang rond te wandelen en jezelf telkens weer te verbazen.

Geniet van heerlijk eten op de Grote Markt

Als je na je wandeling honger hebt gekregen, dan is het een goed idee om even langs te gaan bij de Grote markt. Er staat vaak een Belgische friettent waar je overheerlijke frietjes kunt halen. Lekker met een grote klodder mayonaise erop. Ook de warme stroopwafels die op de markt te koop zijn, zijn een goede snack om weer op energie te komen. En als je dorst hebt gekregen van al die zoute of zoete lekkernijen, dan ga je toch gezellig op een terrasje zitten met een lekker glaasje bier of wijn?

Vergeet jezelf in het Lauwersmeer Park

Ongeveer 30 kilometer van Groningen vandaan (naar het noorden) vind je het Lauwersmeer park. Het strekt zich helemaal uit tot de Waddenzee en wordt gezien als een prachtig stukje Nederland. Je kunt er allerlei verschillende soorten flora en fauna vinden. Het is de perfecte plek als je houdt van de wilde natuur in combinatie met water landschappen. Je kunt er naartoe gaan met de auto of met de bus – maar natuurlijk ook op de fiets als je de tijd hebt. Het park kan namelijk het beste op de fiets worden ontdekt

Leer meer over de oorlogshistorie van Groningen

Wist je dat Groningen een prominente rol speelde in de Tweede Wereldoorlog? In en rondom de stad speelden zich talloze gevechten af en als je ook maar even rondloopt door de stad zul je overal monumenten en musea vinden die toegewijd zijn aan de oorlog. Als je meer hierover wilt weten kun je natuurlijk zelf op ontdekking gaan, maar je kunt ook een tour volgen die je precies uit zal leggen wat waar gebeurde. Je zult veel leren over de oorlog en de rol die Groningen speelde hierin.

Bezoek het Nederlands Stripmuseum

Als je vroeger veel stripverhalen hebt gelezen, dan moet je wel een bezoek brengen aan het Stripmuseum. Hier zul je een grote collectie aan strips vinden verzameld door de jaren heen van verschillende auteurs. Je kunt het museum vinden in de Schildersbuurt – dicht bij het oude centrum en het Groninger museum. Kunstwerken van bekende Nederlandse artiesten zoals Aloys Oosterwijk, Hyronymus Bosch en Rik Buter staan tentoongesteld in het museum. Als je even een pauze en rust wilt, dan is het Stripmuseum de perfecte plek om te genieten van alle strips die door de jaren heen zijn geschreven.

Sport in het Kardinge sport centrum

Als je houdt van actief bezig zijn, dan kun je ook een bezoekje brengen aan het sportcentrum Kardinge. Je kunt er vrijwel elke sport doen die je wilt – en dat indoor, dus je hebt geen last van regen. Je kunt er schaatsen, tennissen en zwemmen, dus er is voor ieder wat wils. En als je geen uitrusting hebt, dan kun je deze aanschaffen in de bijbehorende sportwinkel. Naast standaard sporten kun je er bijvoorbeeld ook curling uitproberen of andere interessante (sportieve) activiteiten.