HERSENSTICHTING OPENT: BREIN MUSEUM DIT MUSEUM ZIT TUSSEN JE OREN

HERSENSTICHTING OPENT: BREIN MUSEUM DIT MUSEUM ZIT TUSSEN JE OREN

1 september 2021 0 Door Nieuws Online Magazine

Hersenen, we hebben ze allemaal, maar wat doen ze nu eigenlijk? Voor de meesten van ons is dit nog altijd een mysterie. Je staat er vaak niet bij stil, maar je hersenen zijn verantwoordelijk voor alles wat je doet, wat je voelt, wie je bent, en nog wel duizend andere dingen. Denk je eens in hoe het zou zijn als er iets met je hersenen gebeurt.

De Hersenstichting opent daarom: het Brein Museum. Een museum zonder openingstijden, corona-richtlijnen en voor iedereen beschikbaar, want dit museum zit in je hoofd. Met een 3D-audiotour, ingesproken door 3FM dj Frank van der Lende, word je meegenomen langs je grote hersenen en eindig je bij je kleine hersenen en hersenstam. In vogelvlucht ontdek je alles over deze sponsachtige massa die bestaat uit 86 miljard zenuwcellen die perfect moeten samenwerken om de meest vanzelfsprekende taken uit te voeren.

Hersenen slapen nooit

Lachen bijvoorbeeld. Het lijkt eenvoudig, maar als je lacht werken heel veel hersengebieden samen zonder dat je het merkt. En als je slaapt, blijft je hersenstam continu belangrijke levensfuncties besturen zoals je hartslag, ademhaling en bloeddruk. Zit je op je telefoon te swipen, besef dan dat alles eerst ondersteboven binnenkomt en je hersenen dit voor je omdraaien. Hersenen doen dus alles voor je. Ze staan letterlijk non-stop aan. Denk je dus eens in wat voor enorme impact het heeft op jou en je omgeving, als er iets met je hersenen gebeurt.

“De afgelopen jaren heb ik via mijn vader, die aan Alzheimer leed, gemerkt dat gezonde hersenen niet altijd vanzelfsprekend zijn. Ik heb gezien hoe het is als ze niet werken zoals je dat van ze gewend bent. Handelingen die eerst zo gewoon leken, zijn dan ineens een hele opgave. Dat is wat een hersenaandoening met je doet en dat gun je niemand. Daarom vind ik het heel tof dat ik iedereen via deze audiotour bewust kan maken waar je hersenen verantwoordelijk voor zijn en hoe belangrijk het is om ze zo gezond mogelijk te houden”, aldus Frank van der Lende.

Op elk moment van de dag

Een bezoek aan het Brein Museum maakt je bewust en zorgt voor een verdieping in kennis over je eigen hersenen. Je kunt het op elk moment van de dag bezoeken. Het enige wat je nodig hebt is een koptelefoon of oortjes. En een rustige omgeving is aan te raden om echt te ervaren wat je hersenen voor je betekenen. De 3D-audiotour is te vinden op Spotify en via de website van Hersenstichting.

Over Hersenstichting

Zo’n 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. Daarom zet Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Om dat te bereiken, investeert de Hersenstichting breed in baanbrekende oplossingen. Oplossingen om de hersenen gezond te kunnen houden, hersenaandoeningen beter te behandelen en mensen met een hersenaandoening helpen mee te doen in de maatschappij. Denk je eens in wat dat kan betekenen in het leven van veel mensen. Meer informatie: www.hersenstichting.nl.