Laat proefdieren niet stikken op dierendag

Laat proefdieren niet stikken op dierendag

30 september 2020 0 Door Nieuws Online Magazine

Op zondag 4 oktober is het dierendag. Op deze dag worden huisdieren wereldwijd extra verwend met een lekker snoepje of een extra lange wandeling. Helaas geldt dit niet voor elk dier. Wist je dat in het laboratorium jaarlijks talloze proeven worden gedaan op de dieren die wij vooral kennen als huisdieren? Voor astma-onderzoek worden veel cavia’s ingezet, omdat deze dieren benauwd kunnen worden. Maar dit onderzoek op proefdieren levert niet genoeg op voor de mens. Dit kan anders, proefdiervrij. Laat daarom proefdieren niet stikken op dierendag.

Cavia’s en konijnen trekken aan het kortste eind
Samen met wetenschappers en donateurs zet Proefdiervrij zich al jaren in voor een proefdiervrije samenleving. Gelukkig zien ze jaarlijks dat hun inspanningen een positieve invloed hebben. Daar zijn ze trots op, maar ze zijn er nog lang niet. Het aantal proeven op cavia’s is in 2018 bijna verdubbeld. Zo werden er in 2017 5.815 proeven op cavia’s gedaan en in 2018 waren dit er 11.443. Daarom blijft Proefdiervrij zich inzetten voor betere wetenschap zonder proefdieren.

Laat cavia’s niet stikken
Driehonderd miljoen mensen wereldwijd hebben astma. In onderzoek naar benauwdheid en astma ziet Proefdiervrij hoe snel er naar proefdieren gegrepen wordt. In astma-onderzoek worden vooral cavia’s gebruikt, want cavia’s kunnen net als mensen benauwd worden. Maar waarom ze benauwd worden, dat weten wetenschappers eigenlijk niet. Wij worden benauwd door luchtprikkels, maar cavia’s in onderzoek worden met elektrische prikken benauwd gemaakt. Dat is nogal een verschil.

Cavia’s vervangen voor astma-op-een-chip
Benauwdheid bij cavia’s is dus niet hetzelfde als benauwdheid bij mensen. Astma-onderzoek op cavia’s is daarom niet goed vertaalbaar naar mensen. Vaak is het enige resultaat van dit onderzoek het leed van het knaagdier. Met behulp van prof. Reinoud Gosens, wordt dierendag voor nog meer dieren een feestje! Reinoud kan in de toekomst cavia’s vervangen door een chip. Op de chip plaatst hij menselijke zenuw- en longspiercellen om te onderzoeken waardoor mensen benauwd worden. Vervolgens kunnen we uitvinden hoe we astma kunnen voorkomen of genezen. Dat is véél effectiever, want op de chip worden cellen van mensen onderzocht. En niet van cavia’s. Prof. Reinoud Gosens: ‘Bij een cavia kan ik niet onderzoeken hoe de benauwdheid precies ontstaat. Bij dit nieuwe model kan dat wel. Ik denk dan ook dat proefdiervrij onderzoek de toekomst heeft. Aan mij de uitdaging om hieraan een bijdrage te leveren!’

Laat proefdieren niet stikken. Investeer in deze ontwikkeling – beter voor mens en dier. Kijk voor meer informatie op: https://proefdiervrij.nl/project/laat-proefdieren-niet-stikken/