Leuke dingen om te doen in Enschede

Leuke dingen om te doen in Enschede

25 mei 2020 0 Door Nieuws Online Magazine

Stadswandeling Enschede

Er zijn een aantal stadwandelingen mogelijk onder leiding van ervaren gidsen die je meenemen op hun boeiende reis door Enschede. Zo kun je een architectuur/kunstwandeling doen, een historische wandeling, de Hooge Heeren wandeling of de Roombeek wandeling. Op deze wandeling kom je door de wijk Roombeek die in 2000 zwaar werd getroffen door de vuurwerkramp. Van de vele verwoestingen zijn nog steeds sporen te zien maar je ziet ook vele nieuwe huizen en culturele instellingen die na de ramp zijn gebouwd. Je kunt nog goed de restanten zien van de eens zo machtige en betekenisvolle textielindustrie van Enschede. De wandelingen kosten 4 euro p.p.

De oude markt in Enschede

Midden in het centrum van Enschede ligt de Oude Markt. Hij valt meteen op, wanneer je via een van de smalle straatjes het plein betreedt. De Grote Kerk staat ook op dit plein, dat gevuld is met restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden. Vele bistro’s en brasseries bieden lunches aan en ook voor een goed diner kun je hier terecht. Voor elk budget is er wel een restaurant te vinden. Op de Oude Markt worden regelmatig markten en andere evenementen georganiseerd. De sfeer is, zeker in de zomer wanneer overal terrassen geopend zijn, heel gezellig.

Grolsch bierbrouwerij in Enschede

In de winter op woensdag en donderdagavond is het mogelijk om een rondleiding te krijgen door de brouwerij van Grolsch. Aan het einde krijgt iedereen een bockbier en kun je je maag vullen een stamppotdiner. Is het geen winter, dan kun je van woensdag tot en met vrijdag de brouwerij bezoeken. Een tour duurt 2,5 uur en het leidt je langs de 400 jaar geschiedenis en het gehele productieproces en je kunt natuurlijk ook meedoen aan een proeverij. Grolsch bierbrouwerij heeft de prijs gewonnen als beste uitje van Overijssel, onder de musea en cultuur categorie. Dit geeft natuurlijk aan dat het de moeite waard is om de brouwerij een bezoekje te brengen.

Familiemuseum TwentseWelle

Hier kan de toekomst worden ontdekt door jong en oud. Het is hier kijken, meedoen en beleven. Door te leren, spelen, werken, denken, experimenteren en te dromen. De geschiedenis van Twente komt hier tot leven en er worden verbanden gelegd tussen het heden en de toekomst. De afwisselende interactieve exposities inspireren jong en oud om zelf dingen te bedenken, uit te proberen en in elkaar te zetten. Cabaretier Herman Finkers is op zijn Twents te zien op de audiotour, welke je mee krijgt. Het museum is gesitueerd in een fabriekshal met een prachtig vormgegeven ruimte. Plezierig bezoek voor jong en oud!

Vliegbasis Twenthe

Hier vinden we 130 hectare aan natuur- en recreatiegebied toegankelijk voor publiek. Doordat de hekken zijn weggehaald worden fietsers en wandelaars getrakteerd op een groot, toegankelijk natuurgebied welke in verbinding staat met andere natuurgebieden en landgoederen. Ook kun je hier prima mountainbiken. Er is ook een zogenaamd belevingspad. Op dit pad zie je oude militaire objecten als stille getuigen van de geschiedenis. Langs nieuwe paden ontdek je beken en poelen waar salamanders en poelkikkers zich thuis voelen. Er zijn excursies te boeken met thema’s als natuur, cultuurhistorie & landschap en Technology Base.

Volkspark Enschede

Het Volkspark in Enschede is tegenwoordig wel 15 hectare groot, sinds het in 2006 met 3,5 hectare is uitgebreid. De ontwerper van het oude gedeelte van het park, Dirk Wattez, hield erg van vijvers, voornamelijk Serpentinevijvers, die slingerend door het park te vinden zijn. In het oude gedeelte van het park zijn oude eiken, Thuya’s en andere bomen te vinden. Elk jaar worden er 10.000 eenjarigen, 5000 bollen en 5000 tweejarigen geplant in de verschillende perken. Hierdoor is het park in vanaf de lente een kleurrijke plek. Een fontein in een grote vijver spuit een paar keer per uur, wel 23 meter hoog! Een heerlijk park om te wandelen en even tot rust te komen!

Synagoge van Enschede

Uitgeroepen tot de mooiste synagoge van West-Europa, is dit een heus pareltje in Enschede. Je kunt de joodse kerk, gebouwd in 1928, bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 11 tot 17 en op deze dagen is er altijd een audiotour beschikbaar. Op woensdag en zondag zijn er instaprondleidingen, op de laatste zondag van de maand is er een instap-wijkwandeling. Tussen 2001 en 2004 heeft de synagoge restauratiewerkzaamheden ondergaan, waardoor de kerk er goed-onderhouden uitziet. Kom langs in de synagoge en bekijk de mooie glas-in-lood ramen en de grote Sjoel (gebedshuis van de joden).

Sint-Jacobus de Meerderekerk

Aan het bekende plein dat Oude Markt genoemd wordt ligt deze 85 jaar oude kerk. De kerk is ontworpen in het Traditionalisme met neoromaanse en Byzantijnse stijlkenmerken. De klokken zijn uit 1958 en luiden meerdere keren per dag. De kerk is gebouwd met bakstenen en heeft natuurstenen details. Van binnen is de kerk heel uniek, omdat door de ronde raampjes de lichtstralen op een klassieke manier naar binnen vallen. De grote koepels geven hiermee een bijzondere twist aan het interieur. Ook de grote zuilen waarop de kerk gebouwd is zijn met prachtige spitsbogen verbonden wat de kerk vanbinnen nog mooier maakt.

Hof Espelo

Het Landgoed in Twente wordt al in 1215 op officiële papieren genoemd, wat betekent dat het landgoed al meer dan 800 jaar oud is! Landgoed Hof Espelo kun je genieten van natuur en cultuur. Lanen omringd door oude bomen en de Eschbeek kronkelt door het landgoed heen en brengt een specifieke flora en fauna met zich mee. In het landgoed liggen verschillende oude boerderijen en er zijn restanten van de Tweede Wereldoorlog. Op de fiets of te voet kun je genieten van al deze historie en natuur. Er is een bezoekerscentrum waar u meer informatie kunt vinden over het landgoed en haar geschiedenis.

Waterski Twente

Recreatieplas Rutbeek is dé plek als je van watersport houdt. Verschillende leraren staan voor je klaar om je in een uur te leren waterskiën. Het is een actieve maar onbekende sport die de laatste jaren vooral onder jongeren steeds bekender wordt. Bij Waterski Twente wordt er gebruik gemaakt voor cable ski, waarbij je aan een kabel hangt die jou in een vierkant of rechthoek over het water trekt. Ook voor groepsuitjes is de waterski Twente een leuke plek. Waterski Twente heeft een eigen terras waar je een hapje en een drankje kunt bestellen om de dorst te lessen en de honger te stillen.

Wilminktheater

Dit Wilminktheater is zowel een theater als een muziekcentrum en het is een bruisende plek vol creatieve optredens. Voor een avondje muziek, dans, toneel of zang ben je hier aan het juiste adres. Er zijn meerdere locaties (Wilminktheater, muziekcentrum, Grote Kerk en De Kleine Willem) die allen onder Wilminktheater/Muziekcentrum vallen. Alle locaties liggen in het stadcentrum van Enschede. De locaties liggen dicht bij elkaar en dicht bij het NS-station. Verschillende garages bieden de mogelijkheid om de auto te parkeren. Het is zeker de moeite waard om hier een muzikale avond te beleven.

Ijsbaan Twente Enschede

Van 30 september tot en met 31 maart kun je een bezoek brengen aan de ijsbaan in Enschede. Naast recreatief schaatsen kun je hier vele leuke clinics volgen. In deze clinics kun je bijvoorbeeld leren curlen en ijshockeyen zodat je weer nieuwe sporten onder de knie krijgt. Mocht je nog wat moeite hebben met het schaatsen, kun je ook schaatslessen volgen. Om op te warmen is er het schaatscafé weer je kunt genieten van warme en koude dranken en kleine maaltijden. Ook kinderfeestjes zijn bij ijsbaan Twente een leuke belevenis op het ijs én op het springkussen!

Tetem kunstruimte

Tetem is een grote galerie waar tentoonstellingen en evenementen georganiseerd worden die gerelateerd zijn aan kunst. Alle kunst is er speciaal op geselecteerd dat ze een connectie hebben met actuele thema’s in de samenleving. Mediakunst is het meest belangrijk in de programmering. In de Tetem kunstruimte is alleen beeldende kunst te vinden en het doel is om de ontwikkeling van mensen te stimuleren. Tetem is elke dag geopend van 11:00 tot 17:00.

Lasonderkerk

De Lasonderkerk is een Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK). Dit betekent onder andere dat de kerk een stuk simpeler is ingericht dan bijvoorbeeld de Sint-Jacobus de Meerderekerk en de synagoge. De kerk is ook ‘pas’ 90 jaar oud. Gelukkig maakt dit de kerk niet minder bijzonder. In 2010 vonden er restauratiewerkzaamheden plaats omdat de kerk in het jaar 2000 flink beschadigde tijdens de bekende vuurwerkramp. Naast elke zondag zijn bezoekers ook welkom van april tot en met september op de eerste zaterdag van elke maand en tijdens het monumentenweekend.