Na twee jaar de stilte in podcast Atlas doorbroken.

Na twee jaar de stilte in podcast Atlas doorbroken.

11 mei 2022 0 Door Nieuws Online Magazine

Majorana-onderzoeker Leo Kouwenhoven doorbreekt na twee jaar de stilte in podcast Atlas
“Mijn belangrijkste fout is dat ik te ver van het onderzoek af stond”
Leo Kouwenhoven, een van de toponderzoekers op het gebied van de kwantumfysica, trok twee jaar geleden een publicatie uit het wetenschappelijke tijdschrift Nature terug. De claim dat er een nieuw deeltje was waargenomen hield geen stand. De TU Delft startte een onderzoek: waren er fouten gemaakt of had Kouwenhoven ook de wetenschappelijke integriteit geschonden? Het onderzoek duurt inmiddels al twee jaar en is nog steeds niet afgerond. Al die tijd hield de hoofdrolspeler zijn mond. Tot nu. In een nieuwe aflevering van de NTR-podcast Atlas die morgenochtend online komt, doet Kouwenhoven voor het eerst zijn verhaal.

Het Landelijk Onderzoek Wetenschappelijk Integriteit (LOWI) is door de TU Delft gevraagd onderzoek te doen naar het handelen binnen de vakgroep. Dat rapport is afgerond, maar nog niet gepubliceerd. De redactie van Atlas heeft de korte conclusie van het integriteitsonderzoek kunnen lezen: ‘Er was sprake van verwijtbare fouten, maar geen schending van de wetenschappelijke integriteit.’ In het gesprek met podcasthost Petra Grijzen reageert hij: “Het is wat het is. Dat was ook onze eigen conclusie die we zelf hadden getrokken toen we een analyse hadden gedaan van het artikel.”

In het gesprek kijkt Kouwenhoven terug op de periode waarin het Nature-artikel werd geschreven. “De waarden die we toen vonden, kwamen precies overeen met de voorspellingen. We dachten: dit is extra bewijs voor majorana’s.” De onderzoeksgroep dacht niet dat de resultaten te mooi waren om waar te zijn. “Had ik dat maar gedacht. Dan hadden we dit kunnen voorkomen. Maar we hadden nieuwe materialen, dus in die zin waren de resultaten ook logisch.” De groep had kritischer moeten kijken naar de aanvullende testen om te controleren of het daadwerkelijk om majorona-deeltjes ging. “Mijn belangrijkste fout was dat ik te ver van het onderzoek af stond.”

Het ruim 45 minuten durende interview is vanaf donderdag 12 mei, 07:30 uur te beluisteren in de podcast Atlas, te vinden in je favoriete podcast-app (Plink) en op het podcastplatform van NPO Radio 1. Het interview maakt deel uit van een 7-delige reeks over elementaire deeltjes.