Nederlandse Patriot luchtverdedigingseenheid vertrokken naar Slowakije

Nederlandse Patriot luchtverdedigingseenheid vertrokken naar Slowakije

16 april 2022 0 Door Nieuws Online Magazine

De Nederlandse militairen leveren samen met Duitsland Patriots in centraal Slowakije. Dit doen zij omdat de NAVO deze twee landen heeft verzocht om een grondgebonden luchtverdedigingscapaciteit in Slowakije te ontplooien, die gericht is op het geruststellen van de Slowaakse bevolking en om Rusland af te schrikken agressieve activiteiten te ontplooien tegen deze NAVO-lidstaat aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied.


De Nederlandse inzet bestaat uit één Patriot-vuureenheid met meerdere raketlanceersystemen. Duitsland levert twee vuureenheden. Nederland zet ongeveer 150 Nederlandse militairen in. Met het oog op het waarborgen van het eigen voortzettingsvermogen is de duur van de inzet in principe zes maanden. De inzet vindt plaats in de omgeving van de luchtmachtbasis in Sliač, in centraal Slowakije, onder aansturing van de NAVO.

Patriots zijn bij uitstek wapens gericht op defensieve inzet. Ontplooiing draagt bij aan geloofwaardige afschrikking door de NAVO en heeft daarmee tot doel om de Russische strategische afwegingen zodanig te beïnvloeden dat niet wordt overgegaan tot schending van het NAVO-verdragsgebied.

Groot aantal voertuigen
Een Patriot-vuureenheid bestaat uit een groot aantal militairen en voertuigen. Het wapensysteem is opgebouwd uit onder andere een radar, voor het zoeken van de dreiging en de geleiding van de raketten, een vuurleidingscentrale en meerdere raketlanceersystemen. Deze zijn, afhankelijk van de dreiging, beladen met een mix van raketten. Tot slot is er een groot aantal aan ondersteunende voertuigen voor de logistieke lijn, onderhoud en het opzetten van verbindingen en beveiliging.

Internationale samenwerking
Nederland levert samen met strategisch partner Duitsland de benodigde luchtverdedigingscapaciteit. Met deze militaire inzet wordt de nauwe samenwerkingsrelatie tussen beide landen verder geïntensiveerd.