Uitstel voor VS-tournee Rotterdams Philharmonisch Orkest

Uitstel voor VS-tournee Rotterdams Philharmonisch Orkest

13 maart 2020 0 Door Nieuws Online Magazine

In verband met de snel escalerende ontwikkelingen rondom de corona-pandemie gaat de tournee door de Verenigde Staten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest deze maand niet door. Deze situatie valt samen met de maatregel van de Verenigde Staten om de grenzen voor inkomend verkeer uit de Europese Unie te sluiten met ingang van dit weekend. In goed overleg met alle betrokkenen onderzoekt het orkest de mogelijkheden om de tournee op een later moment alsnog te laten plaatsvinden. De overige reeds geplande concerten van het orkest gaan vooralsnog gewoon door.

Het orkest stond op het punt om te vertrekken voor een concertreis van twee weken met chef-dirigent Lahav Shani en, voor de eerste helft van de tournee, pianist Emanuel Ax. Voor de tournee stonden optredens in negen steden aan de oost- en westkust gepland, waaronder twee steden waar de concertzalen gisteren hun concerten al annuleerden. De concerten zouden voor het Rotterdams Philharmonisch een jubileum markeren: het is precies vijftig jaar geleden dat het orkest voor het eerst een Amerika-tournee ondernam.

Orkestdirecteur George Wiegel: ‘Dit is voor ons een bittere pil, want deze tournee betekent veel voor ons orkest en onze chef-dirigent. Na een snelle wereldwijde escalatie in de ontwikkelingen rondom het coronavirus verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie gisteren de uitbraak officieel tot pandemie. Vandaag kwam de maatregel van de VS om vanaf dit weekend alle inkomend verkeer uit de EU te weren. Wat ons betreft is dit uitstel geen afstel: samen met alle betrokkenen bekijken we de mogelijkheden om de tournee op een later moment alsnog te laten doorgaan.’