Waar moet u rekening mee houden voordat u slaapmedicatie gebruikt?

Waar moet u rekening mee houden voordat u slaapmedicatie gebruikt?

11 mei 2022 0 Door Nieuws Online Magazine

Waar moet u rekening mee houden voordat u slaapmedicatie gebruikt? Welke voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk bij het nemen van slaapmedicatie voor de eerste keer? Is het veilig om elke nacht slaappillen te nemen? Zijn slaappillen veilig? Wie moet extra voorzichtig zijn bij het gebruik van slaapmiddelen? Wat is de veiligste slaaphulp?

Medische disclaimer: de inhoud op deze pagina mag niet worden opgevat als medisch advies of worden gebruikt als een aanbeveling voor een specifiek medicijn. Raadpleeg altijd uw arts voordat u nieuwe medicijnen inneemt of uw huidige dosering wijzigt.

Slaapmedicatie is een van de meest voorkomende behandelingen voor slapeloosheid1. Als ze op de juiste manier worden gebruikt, kunnen ze een nuttige manier zijn om af te drijven op nachten wanneer slaap moeilijk is.

Helaas hebben onderzoeken aangetoond dat veel mensen onveilige gewoonten2 ontwikkelen met betrekking tot slaapmiddelen. Door met een arts samen te werken en de risico’s van slaapmedicatie te begrijpen, kunt u uw kansen op ongewenste bijwerkingen minimaliseren.

Waar moet u rekening mee houden voordat u slaapmedicatie gebruikt?
Slaapmedicatie is slechts een onderdeel van een algemeen behandelplan voor slapeloosheid. Omdat ze verslavend kunnen zijn en vaak gepaard gaan met bijwerkingen, raden het American College of Physicians3 en de American Academy of Sleep Medicine aan om andere technieken te gebruiken voordat ze farmaceutische slaapmiddelen gaan gebruiken.

Cognitieve gedragstherapie4 voor slapeloosheid (CGT-I) is de eerstelijnsbehandeling die de voorkeur heeft. Uw zorgverlener kan u helpen om te gaan met stress, angst of andere emoties die uw slaap kunnen beïnvloeden. Ze kunnen u ook slaaphygiënegewoonten aanleren die kunnen leiden tot langdurige slaapvoordelen. Dat gezegd hebbende, voor sommige mensen kan een korte kuur met farmaceutische slaapmiddelen helpen bij het ontwikkelen van dit gezonde gedrag en het leren omgaan met slapeloosheid.

Veel slaapproblemen zijn eigenlijk te wijten aan een niet-gediagnosticeerde slaapstoornis of medische aandoening. Het uitvoeren van een slaaponderzoek of andere tests kan licht werpen op deze problemen, die mogelijk samen met de slapeloosheid zelf moeten worden behandeld.

Welke voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk bij het nemen van slaapmedicatie voor de eerste keer?
Overleg altijd met uw arts voordat u met een nieuw soort medicatie begint. Zelfs vrij verkrijgbare slaapmiddelen en kruidensupplementen brengen potentiële risico’s met zich mee. Een grondige discussie met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg kan u helpen beslissen of de voordelen opwegen tegen de risico’s.

Een slaaphulpmiddel kiezen
Er zijn veel soorten slaapmiddelen. Voordat u een specifieke slaappil voorschrijft, zal uw arts kennis nemen van bestaande mentale of fysieke gezondheidsproblemen en ervoor zorgen dat het slaaphulpmiddel geen wisselwerking heeft met medicijnen, recreatieve drugs of kruidengeneesmiddelen die u momenteel gebruikt. U moet ook bevestigen dat u niet allergisch bent voor de ingrediënten van het slaapmiddel.

Verschillende slaaphulpmiddelen kunnen u helpen sneller in slaap te vallen, nachtelijk wakker worden te verminderen of langer te slapen. Uw arts zal een kortwerkend of langwerkend slaapmiddel kiezen op basis van wat meer geschikt is voor uw situatie. Experts raden aan om de laagst mogelijke dosis te nemen om mogelijke bijwerkingen te verminderen. Als u een slaapstoornis heeft die behandeld kan worden met een bepaald type slaapmiddel, zal uw arts hier ook rekening mee houden.

Hoe u veilig kunt beginnen met de behandeling?
Zodra uw arts een slaapmiddel heeft gekozen, dient u de brochure aandachtig te lezen, de instructies van uw arts over dosering en timing op te volgen en alle relevante vragen te stellen. Vermijd het starten van de behandeling vlak voor een belangrijke gebeurtenis, voor het geval de medicatie onverwachte bijwerkingen veroorzaakt.

De meeste slaapmiddelen zijn ontworpen om gedurende vier of acht uur effectief te zijn. Als u een pil neemt wanneer u vóór die tijd wakker moet worden, kan dit de volgende dag sufheid veroorzaken. Voor mensen die moeite hebben met inslapen maar goed slapen als ze eenmaal in slaap zijn, kan het geschikter zijn om een ​​korter werkend slaapmiddel te gebruiken.

Deskundigen raden af ​​om slaappillen te nemen voordat u gaat autorijden of andere activiteiten uitvoert die uw volledige aandacht vereisen. Dit geldt ook voor gevallen waarin u ’s nachts misschien wakker moet worden, bijvoorbeeld als u voor een afhankelijke persoon zorgt. Slaapmiddelen moeten vlak voor het slapengaan worden ingenomen, omdat het te vroeg innemen van de avond de avondactiviteiten kan verstoren. Houd er rekening mee dat sommige slaappillen meer tijd nodig hebben om in te werken als ze met voedsel worden ingenomen.

Wat te doen als u problemen heeft met uw slaappillen
Het kan een paar nachten duren voordat u verbeteringen in uw slaap begint te zien, dus verander uw dosis niet zonder eerst met uw arts te overleggen. Sommige slaapmedicatie kunnen rebound-slapeloosheid veroorzaken als ze te plotseling worden gestopt. Als u bijwerkingen opmerkt of als u andere zorgen heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts, zodat hij u kan helpen om veilig te stoppen met de medicatie.

Als uw arts langdurig slaappillen heeft voorgeschreven, komt u hoogstwaarschijnlijk na enkele weken terug voor een vervolgbezoek. Als u en uw arts besluiten dat de medicatie niet voor u werkt, kunnen zij uw doseringsinstructies wijzigen of u een andere toewijzen.

Is het veilig om elke nacht slaappillen te nemen?
De meeste deskundigen zijn het erover eens dat slaapmiddelen niet langdurig mogen worden gebruikt. Slaappillen worden het best gebruikt voor kortdurende stressoren, jetlag of soortgelijke slaapproblemen. Er is beperkt bewijs voor de veiligheid en werkzaamheid van het gebruik van slaapmiddelen gedurende meer dan vier weken, maar uit sommige onderzoeken is gebleken dat dagelijks gebruik van slaapmiddelen verband kan houden met een hoger risico op sterfte5. Slaaphulpmiddelen kunnen ook de slaapstadia beïnvloeden6, met overeenkomstige effecten op de slaapkwaliteit.

Veel mensen ontwikkelen een tolerantie voor slaapmiddelen, wat betekent dat ze na verloop van tijd hogere doses van het medicijn nodig hebben om dezelfde effecten te krijgen. Dit kan gepaard gaan met verslavings- of ontwenningsverschijnselen, waaronder rebound-slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid of vreemde dromen.

Voor mensen met slapeloosheid die andere vormen van behandeling weerstaan, kunnen artsen u voorgeschreven slaapmedicatie geven die u regelmatig moet innemen. Om het risico op het ontwikkelen van tolerantie of verslaving te verkleinen, kunnen artsen deze langdurige slaapmiddelen slechts een paar nachten per week voorschrijven. OTC-slaapmiddelen zijn niet bedoeld voor langdurig gebruik.

Zijn slaappillen veilig?
Veel mensen gebruiken slaappillen zonder noemenswaardige problemen. Vrijwel alle slaapmiddelen die momenteel op de markt zijn, hebben echter mogelijke bijwerkingen, zoals de volgende dag sufheid, misselijkheid en hoofdpijn. Het nemen van de laagst mogelijke dosis kan deze bijwerkingen helpen beperken. Artsen stellen ook voor dat mensen ’s nachts voordat ze belangrijke beslissingen moeten nemen, geen slaapmiddelen gebruiken.

In zeldzamere gevallen kunt u ernstigere effecten ervaren7. Neem onmiddellijk contact op met uw arts als u een van de volgende symptomen opmerkt:

Rebound-slapeloosheid: het is normaal dat u een korte periode van slapeloosheid ervaart nadat u bent gestopt met het gebruik van slaapmiddelen, zelfs als u ze maar voor een korte tijd hebt gebruikt. Waar mogelijk raden de meeste artsen aan om de medicatie af te bouwen door uw doses geleidelijk te verlagen.
Complex slaapgedrag: in zeldzame gevallen kunnen slaapmedicatie ervoor zorgen dat mensen activiteiten uitvoeren terwijl ze niet volledig bij bewustzijn zijn, zoals autorijden8. Deze gebeurtenissen kunnen optreden wanneer u het slaaphulpmiddel voor het eerst gebruikt of nadat u het een tijdje heeft gebruikt. Complex slaapgedrag kan zeer gevaarlijk zijn en kan leiden tot de dood of ernstig letsel. Neem direct contact op met uw arts als u een complex slaapgedrag ervaart.
Interacties met andere medicijnen: Uiterste voorzichtigheid is geboden bij het mengen van slaappillen met alcohol, opiaten, antidepressiva of antihistaminica. Vooral het combineren van twee of meer medicijnen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken, kan leiden tot vertraagde ademhaling en zelfs de dood. De FDA adviseert artsen om deze combinaties alleen voor te schrijven als er geen ander alternatief is.
Overdosering van bepaalde slaapmiddelen kan leiden tot delirium, verminderde ademhaling en bloedsomloop en de dood.

Wie moet extra voorzichtig zijn bij het gebruik van slaapmiddelen?
Slaaphulpmiddelen kunnen extra risico’s met zich meebrengen voor mensen met andere medische of mentale stoornissen, mensen die tegelijkertijd andere medicijnen gebruiken en mensen met gezondheidsproblemen zoals nierziekte, leverproblemen, lage bloeddruk, ademhalingsmoeilijkheden, aritmie of toevallen .

Vrouwen en oudere volwassenen hebben de neiging om medicijnen langzamer te metaboliseren, dus hebben ze meestal lagere doses nodig. Aangezien er beperkt onderzoek is gedaan naar de effecten van slaapmiddelen tijdens zwangerschap of borstvoeding, wordt het over het algemeen aanbevolen voor zwangere vrouwen om deze medicijnen niet te gebruiken. Er zijn aanwijzingen dat ze een risico op schade aan een zich ontwikkelende foetus met zich mee kunnen brengen.

Oudere volwassenen zijn kwetsbaarder voor bijwerkingen en verwondingen door vallen9, dus er moet op worden gelet dat alertheid en evenwichtsproblemen worden voorkomen bij het nemen van slaapmedicatie. Sommige slaapmiddelen kunnen ook bijdragen aan dementie10.

Er zijn zeer weinig onderzoeken gedaan naar het gebruik van slaapmedicatie bij kinderen en de meeste deskundigen raden het gebruik van slaapmiddelen in deze leeftijdsgroep af.

Wat is de veiligste slaaphulp?
Onder de verschillende families van slaapmedicatie11 worden nieuwere medicijnen over het algemeen als veiliger beschouwd dan oudere. Het veiligste slaapmiddel voor elk individu hangt echter af van hun leeftijd, gezondheid en andere persoonlijke factoren:

Benzodiazepinen: Hoewel benzodiazepinen nog steeds veel worden gebruikt, worden ze beschouwd als een van de meer verslavende slaapmiddelen. Ze worden meestal niet langdurig voorgeschreven, omdat de meeste mensen snel tolerantie voor hun effecten ontwikkelen.
Niet-benzodiazepine “Z-medicijnen”: nieuwere Z-medicijnen werken op dezelfde manier als benzodiazepinen, maar ze hebben een gunstiger bijwerkingenprofiel en minder risico op misbruik. Dat gezegd hebbende, bracht de FDA onlangs een waarschuwing12 uit nadat ze had ontdekt dat Z-medicijnen eerder complex slaapgedrag veroorzaken.
Orexinereceptorantagonisten: Het lijkt erop dat het risico op afhankelijkheid van orexinereceptorantagonisten lager is dan bij andere geneesmiddelen. Tot nu toe is slaperigheid de belangrijkste bijwerking van dit nieuwere slaapmiddel.

Antidepressiva: Antidepressiva die worden gebruikt om te slapen, kunnen hoofdpijn en slaperigheid overdag veroorzaken. De antidepressiva die het meest worden gebruikt voor slapeloosheid worden echter meestal voorgeschreven in lagere doses die minder snel bijwerkingen veroorzaken. Hoewel sommige mensen met slapeloosheid ook aan een bipolaire stoornis lijden, kunnen antidepressiva slapeloosheid verergeren.
Barbituraten: Barbituraten die vroeger erg populair waren, hebben nu bewezen verslavend te zijn met een hoog risico op een overdosis. De FDA raadt het gebruik hiervan af, behalve in zeer specifieke gevallen.
Vrij verkrijgbare slaapmiddelen: Het actieve ingrediënt in vrij verkrijgbare slaappillen is meestal een antihistaminicum. De meeste mensen ontwikkelen snel een tolerantie voor antihistaminica, en onderzoek suggereert dat antihistaminica kunnen leiden tot een slechte slaapkwaliteit en slaperigheid de volgende dag.
Melatonine: Melatonine wordt beschouwd als een van de veiligste vrij verkrijgbare slaapmiddelen, met weinig bijwerkingen. Een voorgeschreven medicijn genaamd ramelteon is ontworpen om de effecten van melatonine na te bootsen. Net als melatonine wordt het niet als verslavend beschouwd en heeft het geen invloed op het evenwicht.


Veel mensen gaan ervan uit dat OTC-slaapmiddelen de veiligste slaapmedicatie zijn omdat ze zonder recept verkrijgbaar zijn. OTC-slaapmiddelen kunnen echter nog steeds ernstige bijwerkingen hebben. Bovendien kunnen medicijnen en kruidensupplementen die niet zijn goedgekeurd voor slapeloosheid door de FDA13 extra risico’s met zich meebrengen. Het wordt sterk aangeraden om een ​​arts te raadplegen voordat u OTC-medicijnen of natuurlijke slaapmiddelen gebruikt.