Winnaars Appeltjes van Oranje 2022

Winnaars Appeltjes van Oranje 2022

12 mei 2022 0 Door Nieuws Online Magazine

Jongerenprojecten uit Amsterdam, Den Haag en Haarlem winnaars Appeltjes van Oranje 2022
Koning reikt Oranje Fonds-prijzen uit op Paleis Noordeinde
De winnaars van de Appeltjes van Oranje 2022 zijn Young Leaders Community (Den Haag), JongPIT (Amsterdam) en Triple ThreaT (Haarlem). Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens de uitreiking op Paleis Noordeinde, waar Koning Willem-Alexander de prijzen aan de winnaars heeft overhandigd. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks door het Oranje Fonds toegekend aan uitzonderlijke sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in onze samenleving. Het is de 20e keer dat de prijzen worden uitgereikt.

Ieder jaar hebben de Appeltjes van Oranje een ander thema. Dit jaar is dat Kansengelijkheid voor álle Jongeren. Want het is helaas niet vanzelfsprekend dat alle jonge mensen dezelfde kansen krijgen. De ongelijkheid tussen verschillende groepen jongeren neemt steeds verder toe, blijkt uit diverse onderzoeken. Door de coronacrisis zijn de problemen vergroot en beter zichtbaar. Jongeren komen extra in de knel door het wegvallen van onderwijs, stageplekken, (vast) werk, inkomen, structuur en sociale contacten. Ze ervaren thuis meer stress, worden geraakt door bijvoorbeeld toegenomen huiselijk geweld, voelen zich geïsoleerd en verliezen perspectief. Ook ontstaan nieuwe groepen jongeren die kwetsbaar zijn. De winnende projecten zijn dan ook onmisbaar voor veel jongeren in onze samenleving. Zij zetten zich op een buitengewone manier in om gelijke kansen voor hen te creëren in onze maatschappij. En de jongeren worden niet alleen geholpen, maar hebben ook een actieve rol binnen de projecten, zodat ze op hun beurt ook anderen helpen.

Geldbedrag
De winnaars hebben een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro ontvangen. De prijzen worden in lustrumjaren, zoals dit jaar, uitgereikt door Koning Willem-Alexander. In andere jaren neemt Koningin Máxima de uitreiking voor haar rekening. De uitreiking was te volgen via een livestream en kan teruggekeken worden via oranjefonds.nl.

Young Leaders Community & JongPIT
Young Leaders Community valt in de prijzen vanwege de manier waarop zij zich inzetten voor Marokkaans-Nederlandse scholieren. Zij geven hen de kans hun schoolvaardigheden te verbeteren, hun talenten te ontdekken en hun zelfvertrouwen te vergroten. JongPIT wint een Appeltje omdat zij zich op een bijzondere manier inzetten voor jongeren met een chronische of psychische aandoening of beperking. Zodat zij volwaardig kunnen meedoen in de samenleving.

Triple ThreaT
Triple ThreaT is dit jaar de winnaar van het Grote Appeltje. Zoals de naam al zegt is dit beeldje iets groter dan de rest. Triple ThreaT krijgt deze eer omdat het initiatief door jongeren zélf gestart is en zij er al jaren succesvol voor zorgen dat de deelnemers hun talenten ontdekken en in kunnen zetten. De organisatie biedt jongeren uit zogenoemde achterstandswijken een plek met een warm sociaal vangnet en rolmodellen die voor ze klaarstaan.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Oftewel een betrokken samenleving; waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Dat doet het fonds door sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden waar mogelijk. De steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners maakt dit mogelijk. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.