Zwembad de Houtzagerij wordt theater met drijvend podium

Zwembad de Houtzagerij wordt theater met drijvend podium

30 april 2022 0 Door Nieuws Online Magazine

Zwembad de Houtzagerij in Den Haag is komend weekend het decor van een theater met een drijvend podium. In ‘Trojaanse Wijven’ wordt de historische strijd tussen de Grieken en Trojanen vertaald naar de huidige vluchtelingenproblematiek. Het zwembad staat symbool voor de zee als poort naar een beter leven.

Vijf vrouwelijke vluchtelingen en derdegeneratiemigranten vertellen hun verhalen over oorlog, onderdrukking, vluchten en een nieuw leven opbouwen in ons land. Hiermee laten ze zien wat het betekent om hier als niet-westerse vrouw te leven. De theatervoorstellingen in Zwembad de Houtzagerij vinden plaats op 30 april en 1 mei.

Blond haar

In Trojaanse Wijven herbeleven vijf vrouwen hun vlucht- en migratieverhalen. En hoe deze hebben bijgedragen tot de vrouwen die ze nu zijn. Maya vluchtte enkele jaren geleden met haar familie vanuit Syrië over zee naar Europa. Sabrina’s voorouders komen uit Suriname. Zelf is ze daar nog nooit geweest. “Ik ben geboren in Nederland. Pas sinds een paar jaar durf ik te zeggen dat ik mooi ben”, vertelt ze. “Blond haar en blauwe ogen was lange tijd mijn schoonheidsideaal”.

Comedy

Khadija, vluchtelinge uit Somalië, kwam in de lokale krant toen haar dochter werd geboren. “Zij was het eerste zwarte kindje uit het dorp. Mijn adres werd zelfs in het artikel genoemd, waardoor ik wildvreemde mensen op kraamvisite kreeg. Het zal misschien goed bedoeld zijn geweest, maar ik was wel gewoon een attractie”. Intussen heeft Khadija zich ontwikkeld tot selfmade stand-upcomedian en speelde ze in comedy clubs door het hele land.

Kracht en levensenergie Tijdens de voorstelling ontdekken de actrices elkaars levensenergie en gemeenschappelijke vrouwelijke kracht. Het doel is dat het publiek geen afstand meer voelt. De vrouwen hadden hun buurvrouw, vriendin, nicht of zus kunnen zijn. Trojaanse Wijven is tot stand gekomen door Buddy Film Foundation, opgericht door de Rotterdamse actrice Dewi Reijs, tevens regisseur van de voorstelling. Het is een startloket voor gevluchte creatieven die met workshops en projecten aan betaald werk worden geholpen.